Veilig werken via HTTPS verplicht

Naarmate IT steeds belangrijker wordt, we er steeds meer informatie in registreren en we er ook steeds meer afhankelijk van worden, moeten we ook goed blijven nadenken over de risico’s en kwetsbaarheden. iONE is van nature veilig opgezet, maar de wereld staat niet stil en daarom zullen we er alles aan moeten blijven doen om goed beveiligd te blijven. Eén van de stappen die we op dit moment met jullie willen zetten is de overstap naar beveiligde HTTPS omgevingen voor alle iONE gebruikers.

Wat is HTTPS?

HyperText Transfer Protocol Secure, afgekort HTTPS, is een uitbreiding op het HTTP-protocol met als doel een veilige uitwisseling van gegevens. Bij gebruik van HTTPS worden de gegevens versleuteld, waardoor het voor een buitenstaander, bijvoorbeeld iemand die afluistert, onmogelijk zou moeten zijn om te weten welke gegevens verstuurd worden (bron: wikipedia). U kunt herkennen dat u in een veilige omgeving bent, wanneer u in uw browser een groen slotje ziet afgebeeld (meestal links naast uw adresbalk).

httpsbalk

Om uw omgeving(en) op deze manier te kunnen beveiligen moet er een encryptie certificaat worden aangevraagd bij een extern toezichthoudend orgaan. Een dergelijk TLS (Transport Layer Security) certificaat zorgt voor de eerder genoemde versleuteling van uw data en worden uniek toegepast op een internet domeinnaam (bijvoorbeeld; https://www.uwdomein.nl). Wanneer er een wildcard certificaat wordt aangevraagd, kan uw hoofd domeinnaam én alle onderliggende subdomeinen opereren onder één certificaat (bijvoorbeeld; https://sub1.uwdomein.nl en https://sub2.uwdomein.nl).

Actieplan

Steeds meer functies en modules in iONE worden dusdanig ontwikkeld dat ze niet meer functioneren zonder HTTPS. Een voorbeeld hiervan is de laatste versie van de (online) product configurator. Daarom raden we iedere iONE gebruiker sterk aan om op korte termijn over te stappen, zodat uw gegevens strenger beveiligd zijn en u goed voorbereid bent op de toekomst. Het is namelijk ook een kleine moeite; het overstappen naar HTTPS is doorgaans snel geregeld en kan in 4 stappen:

1.  Domeinnaam aanvragen*
2.  Sub-domein(en) aanmaken
3.  Het email adres hostmaster@domeinnaam moet aangemaakt worden
4.  Een wildcard TLS certificaat wordt aangevraagd en geïnstalleerd

* Indien u reeds beschikt over een domeinnaam, dan kunt u deze gebruiken door bijvoorbeeld het subdomein https://ione.uwdomein.nl aan te maken. Er hoeft in dit geval geen nieuwe domeinnaam te worden aangevraagd.

https security

Uiteraard staan onze experts voor u klaar om u in bovenstaand proces te begeleiden. U kunt bij ons de overstap maken naar HTTPS vanaf €200,- . Daarnaast moet u rekening houden met de jaarlijkse kosten van het certificaat aan het toezichthoudende orgaan €125,- .

Geïnteresseerd om de stap te zetten? Neemt u dan contact met ons op!