MENU

Van Diversiteit naar Efficiëntie

De Reis naar Operationele Uitmuntendheid bij Huislijn Kantoormeubelen

Al sinds 1995 staat Huislijn Kantoormeubelen bekend als een vooraanstaande groothandel in project & design meubilair, met een onderscheidende focus op snelle levertijden, scherpe prijzen en zeer configureerbare artikelen.  

Het bieden van een volledig aanpasbaar assortiment dat altijd snel leverbaar is, brengt echter uitdagingen met zich mee. Zo leidt de hoge aanpasbaarheid van de artikelen tot een complex order- en productieproces, waarbij ook een breed scala aan onderdelen moet worden beheerd. Snel en accuraat voorraadbeheer is cruciaal om de merkbeloftes waar te maken. 

Huislijn en Colijn IT hebben deze uitdagingen systematisch aangepakt, waarbij al aanzienlijk veel optimalisatie en automatisering is gerealiseerd. Verdere verbeteringen liggen de komende jaren nog in het verschiet. Elke dag wordt er gezamenlijk gewerkt aan de weg naar operationele uitmuntendheid. 

“We zijn bij Colijn IT gekomen met zeer complexe vraagstukken. Daarin is altijd heel goed meegedacht en zijn ook de juiste oplossingen geboden.”

Sander Hermans | Operationeel Directeur | Huislijn

>>

Een Product Configurator voor een Efficiënt Bestelproces

Tot een aantal jaar geleden bevond de kennis van de artikelen bij Huislijn zich voornamelijk in de hoofden van de verkopers. Er was in het vorige ERP systeem al wel een product configurator aanwezig, maar deze was beperkt en minimalistisch. Bij het invoeren van orders moesten de verkopers nog steeds zelf de artikelen samenstellen met alle benodigde onderdelen en hierbij alle regels en uitzonderingen bedenken. Naarmate Huislijn groeide en het assortiment vaker vernieuwd werd, bleek dit niet langer haalbaar. In 2018 introduceerde Huislijn daarom de product configurator van iONE 

Alle mogelijke configuratieopties zijn, samen met ondersteunend beeldmateriaal, zichtbaar. Op de achtergrond stelt de configurator automatisch alle benodigde onderdelen samen van de gemaakte configuratie, inclusief de ‘onzichtbare’ onderdelen zoals bevestigingssystemen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een guided selling process waarbij de configurator de vragen stelt. Hierdoor worden artikelen gemakkelijk, overzichtelijk en vooral foutloos samengesteld. Dit resulteert niet alleen in tevreden klanten, maar ook in verhoogde operationele efficiëntie. 

“In de configurator van iONE kun je meer vragen, onderdelen, regels en uitzonderingen (business rules) en afbeeldingen toevoegen.” 

Bovendien zorgt een dergelijke visuele tool, waarbij alle mogelijke configuratieopties zichtbaar zijn, ervoor dat nieuw personeel sneller bekend raakt met de productlijnen van Huislijn. Hierdoor zijn zij sneller ingewerkt zonder dat daarvoor extra tijd of moeite voor nodig is. 

"De product configurator geeft meer betekenis aan het product. De vragen worden gesteld, waardoor niks kan worden vergeten.” 

Krista Jeuken | Verkoopmanager | Huislijn

>>

Optimaal Voorraadbeheer en Logistieke Efficiëntie

Met de groei van Huislijn ontstond de behoefte aan geoptimaliseerd voorraadbeheer en soepele logistieke processen. Colijn IT heeft gereageerd met diverse op maat gemaakte oplossingen die zijn geïntegreerd met de bestaande systemen van Huislijn. Het resultaat is een geautomatiseerd proces waarbij minimale voorraad voldoet aan de vraag. Werkbonnen, offertes, levertijden en het externe transportbedrijf zijn hierin geïntegreerd, wat heeft geleid tot een efficiënt en foutloos operationeel proces. 

Een van de maatwerkoplossingen is een voorraadrekenmodule (ATP) die ervoor zorgt dat de (toekomstige) voorraad wordt toegewezen aan de juiste order. Hierbij wordt rekening gehouden met vragen zoals: wanneer wil mijn eindklant het hebben? Hoeveel wordt er besteld? Welke voorraad gaat er binnenkomen in de komende periodes? De rekenmodule neemt al deze aspecten mee en rekent precies uit welke voorraad aan welke order wordt toegewezen op welk moment, waarbij een zo kort mogelijke levertijd wordt gerealiseerd, terwijl overtollige voorraad wordt beperkt. Zo wordt bijvoorbeeld voorkomen dat voorraad die er nu ligt al wordt gereserveerd voor een order die pas over 10 weken moet worden uitgeleverd. 

Ook is er, aanvullend hierop, een maatwerkkoppeling geboden met het transportbedrijf waarmee Huislijn samenwerkt. Hierbij wordt er een export gemaakt van leveringen die, waar nodig, kan worden bewerkt door Huislijn en vervolgens ingelezen wordt in het portal van de transporteur. De leveringen worden nu 48 uur van tevoren aangegeven bij de transporteur, inclusief volume van de levering, zodat deze tijdig kunnen worden ingepland. 

 

Diepgaande Inzichten met Oracle BI Tool

Een cruciale stap voorwaarts was de implementatie van de Oracle Business Intelligence-tool, met op maat gemaakte dashboards en rapporten. Hierdoor beschikt Huislijn niet alleen over diepgaande operationele en logistieke inzichten, maar fungeert het ook als input voor strategische beslissingen. Huislijn kan nu op uiteenlopende vlakken proactief beslissingen nemen door productaanbod en verkoopstrategieën te optimaliseren, waardoor ze hun concurrenten voorblijven  

Colijn IT klantverhaal Huislijn Kantoormeubelen

>>


WMS: Op Weg naar een Slim Magazijn

Momenteel beschikt Huislijn over drie magazijnen. Hun centrale magazijn wordt binnenkort vergroot en volledig nieuw ingericht. Net zoals de uitdagingen bij het bestellen en samenstellen van artikelen, waarbij kennis in de hoofden van verkopers zat, gold hetzelfde voor het magazijn. Medewerkers weten momenteel zelf waar alles in de magazijnen ligt opgeslagen, maar dat is op de lange termijn niet houdbaar. Huislijn en Colijn IT werken middels de WMS module samen aan een geordend en slim magazijn, volledig geïntegreerd met bestaande automatisering en pakketten. 

>>

Toekomstgerichte Digitalisering en Internationale Uitbreiding

Huislijn groeit hard en heeft nog grotere plannen voor de toekomst. Binnen de Benelux willen ze vol inzetten op het eigen merk Huislijn, waarvoor al diverse interessante productontwikkelingen klaarliggen. Maar ze kijken ook voor het eerst verder dan de Benelux, en willen de komende jaren internationaal marktsegment gaan veroveren met één van hun productlijnen.  

Om dit te realiseren, zijn er ambitieuze plannen op het gebied van hun online kanalen. Momenteel verloopt hun verkoopproces nog zeer traditioneel, waarbij hun fysieke product catalogus de basis is voor productpresentatie en verkoop. Bestellingen worden o.a. per mail ingestuurd en afgehandeld. Dit wil Huislijn anders gaan aanpakken door de productcatalogus digitaal te gaan centraliseren, gekoppeld aan iONE. Dit zal het mogelijk gaan maken om digitaal de catalogus te bekijken en bestellingen te plaatsen. 

“iONE JS is wel iets wat wij hiervoor op het vizier hebben”

Sander Hermans | Operationeel Directeur | Huislijn

De vorm waarin deze centrale catalogus wordt gepresenteerd zal in de richting gaan van een webportal. Een online configurator zal hier ook onderdeel van zijn.  

Artikelen, configuraties en voorraadposities worden rechtstreeks vanuit iONE doorgezet naar het webportal. Klanten kunnen hier inloggen en foutloos hun order samenstellen. Dit geldt voor zowel ‘platte’ artikelen als configureerbare artikelen. De klant komt in het geval van configureerbare artikelen automatisch in de product configurator terecht. Hier kan de klant de artikelen volledig naar wens samenstellen met behulp van een overzichtelijk vraag-en-antwoordscenario. 

Een mogelijkheid die hierdoor ontstaat, is dat de complete order op den duur direct vanuit het portal kan worden geplaatst. De order komt dan bij Huislijn direct in iONE terecht en vanuit iONE wordt de orderbevestiging dan automatisch naar de klant gemaild. Dankzij deze volledig geïntegreerde methode zouden er een stuk minder handelingen nodig zijn voor het plaatsen en verwerken van een order en wordt dit een moeiteloos proces.  Huislijn en Colijn IT zijn momenteel de mogelijkheden hiervan aan het uitzoeken. 

Dit partnerschap, gebaseerd op vertrouwen, expertise en voortdurende innovatie, zorgt ervoor dat Colijn IT toegewijd blijft aan de ondersteuning van Huislijn in hun ambitieuze plannen, nu en in de toekomst. 

"Als je een vraagstuk voorlegt aan Colijn IT, wordt er áltijd geluisterd en meegedacht. Oprechte complimenten naar jullie."

Sander Hermans | Operationeel Directeur | Huislijn

Wil jij ook slimme software oplossingen voor specifieke uitdagingen? Stap over op iONE!

Zoek jij naar manieren om zo efficiënt mogelijk te werken en de ultieme klantbeleving te bieden? En wil je weten welke mogelijkheden iONE jou kan bieden? Neem dan contact op met één van onze specialisten. We kijken graag met je mee wat we voor jou kunnen betekenen.