Sla afbeeldingen op, geen posters!

Misschien loopt u er ook wel eens tegenaan; uw systeem wordt naar verloop van tijd traag of uw back-up raakt snel vol. Een mogelijke oorzaak hiervan kan zijn dat u (te) grote foto’s upload en aan uw systeem koppelt.

Wanneer hoge resolutie beelden

Voor uw productbeelden heeft u uiteraard mooie, grote foto’s nodig, maar in andere gevallen hebben grote foto’s vaak alleen maar nadelen. Foto’s aangeleverd door leveranciers en/of foto’s gemaakt met een digitale camera zijn heel groot, vaak zo’n 3,5 MB of meer. Dit zijn hoge resolutie foto’s en geschikt om een poster van te printen. Niet alleen kost het uploaden van deze foto’s veel tijd, ook uw serverruimte raakt snel vol. Tevens, wanneer u deze foto’s koppelt aan uw iONE systeem, kost dat enorm veel ruimte in de database. Het gevolg? Een volle back-up en een traag systeem.

Een grote afbeelding kan prima gebruikt worden wanneer het om een productfoto gaat, dus wanneer de afbeelding het volledige scherm moet vullen. In alle andere gevallen, wanneer afbeeldingen alleen ter illustratie gebruikt dienen te worden, kunt u de afbeelding verkleinen. Een mooie maat voor een productfoto is 1600 px breed, waarmee ze een laptop venster zullen vullen. Een goede grootte voor andere afbeeldingen is 1000 px, waardoor ze per afbeelding niet groter zullen zijn dan 1 MB. Voor gebruik op webshops neigen afbeeldingen idealiter richting de 500 kB.

Detailfoto’s

Wanneer het gaat om foto’s in uw serviceadministratie, kan verkleinen het nadeel hebben dat u de details niet meer duidelijk kunt zien. In dit geval kunt u het beste een paar details uitvergroten, en deze apart opslaan.

Foto’s verkleinen

Een handig programma om foto’s te verkleinen is Photoresizer van Romeolight.com. Het fijne van dit programma is dat er meerdere bestanden in één keer verkleind kunnen worden, waardoor u dus één keer de instellingen dient te bepalen en het programma deze bewerkingen vervolgens op alle geselecteerde foto’s toe zal passen. Dit bespaart werk en tijd, en u kunt er zeker van zijn dat alle afbeeldingen dezelfde afmetingen hebben. Het programma werkt bijzonder eenvoudig en kan overweg met verschillende fotoformaten en bestandsformaten. Vervolgens kunt u uw instellingen ingeven en uw afbeeldingen worden binnen een paar seconden geschaald naar een handzamer formaat. Zo werden onze foto’s (41 stuks) in vijf seconden verkleind van 183 MB naar 20,3 MB.

Photoresizer

Hulp nodig? Klik hier voor een compacte handleiding.